Latest Movie :

Başbakanlık Kimyasal Saldırıda Yapılacak Şeyleri Açıkladı

Türkiye, Suriye'de kimyasal silahla gerçekleştirilen katliam sonrası sınırlarında oluşabilecek kimyasal risklere karşı alarma geçti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kimyasal saldırıya karşı alınacak önlemlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Suriye'de kimyasal silah kullanımı sonrası harekete geçen AFAD, sınırda tedbirlerini arttırırken, vatandaşlara da internet sitesinden uyarılarda bulundu.

KİMYASAL GAZLAR KONUSUNDA UYARI
AFAD'ın resmi internet sitesinde "Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer tehlikelerden korunma önlemleri" başlığı ile yapılan uyarılarda, özellikle Kimyasal saldırılarak karşı alınacak önlemler ve korunma yöntemleri anlatıldı. Kimyasal gazların zehirleme gücünün yüksek olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu maddelerden bazıları renksiz ve kokusuzdur ve bu sebeple fark edilmesi çok zordur. Fakat bazı gazların karakteristik bir kokusu vardır. Üretimleri kolay ve ucuzdur. Havadan ağır olan bu gazların etkileri birkaç dakika içinde açığa çıkabilir" denildi.

KİMYASAL SALDIRIDAN ÖNCE YAPILACAK HAZIRLIKLAR
Açıklamada "Kimyasal saldırıdan önce yapılacak hazırlıklar" başlığı altında şu ifadelere yer verildi: "Kimyasal saldırı hakkındaki gerekli bilgileri öğrenin, çevrenizdekilere öğretin. Ev ve işyerinizin iç kısımlarında penceresi en az ve korumaya elverişli bir odasını sığınma yeri olarak hazırlayın. Hazırladığınız sığınma yerine dışarıdan içeriye gaz sızmasını önlemek için pencere kenarlarını ve kapı aralıklarını bant, yapışkan sünger ve macunu uygun ölçü ve miktarlarda hazırlayın ve olay sırasında kullanın. Kimyasal saldırı ektilerine karşı korunma sağlayan malzemeleri temin etmeye çalışın ve kullanmayı öğrenin. Kendi kendinize yardım ve ilk yardım esaslarını öğrenin. Besinlerinizi gaz geçirmeyen cam ambalaj veya kutularda koruyun. İkaz ve alarm işaretlerini öğrenin."

SALDIRI SONRASI ALINACAK ÖNLEMLER
AFAD'ın açıklamasında kimyasal saldırı sırasında alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı: "Evinizde veya işyerinizde iseniz; önceden hazırlamış olduğunuz sığınma odasına girin. Kapatılmış pencere ve kapı aralıklarını, ek önlem olarak sulandırılmış çamaşır suyuna batırılmış bez, battaniye veya benzeri battaniye ile örtün. Tehlike geçinceye kadar bekleyin. Eğer gözlerinizde yanma varsa bu gaz sızıntısının belirtisidir. Gözlerinizi bol suyla yıkayın. Ağzı ve burnu ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla kapatın. Sızıntı olduğunu tahmin ettiğiniz bölgeyi, önce sulandırılmış çamaşır suyu ile daha sonra sabunlu su ile yıkayın. Radyoyu dinleyin ve açıklamalara uyun. Dışarıda iseniz; sığınma yerlerine girmeden önce üzerinize gaz bulaşmış olabilir. Derhal elbiselerinizi çıkartıp bir poşet içine koyun. Baş üstünden çıkarılması gereken elbiseleri keserek çıkarın. Kesilen elbiseleri kirli kısmın içeride kalmasına dikkat ederek dıştan içe doğru kıvırarak çıkartın, cildinizi bol su ile yıkayın."
Tehlikeli kimyasal gazların birçoğu havadan ağır olduğunun belirtildiği açıklamada, "Eğer yakınınızda güvenli ve kapalı bir alan yoksa bulabileceğiniz en yüksek yere çıkmanız hayati önem taşımaktadır" ifadesi dikkat çekti.

KİŞİSEL KORUNMA VE İLK YARDIM
Açıklamada kişisel korunma ve ilk yardım konularında ise şu ifadelere yer verildi: "Varsa gaz maskesi takın. Sis ve duman içine girmeyin. Üzerinize gaz bulaşmışsa çıkartıp poşet içerisine koyun ve hemen temiz bir elbise giyin. Elbise dışında kalan çıplak deriye koruyucu merhem sürün ya da pudra dökün. Daha önce korumaya almadığınız yiyecekleri yemeyin. Açık su kaynaklarındaki suları içmeyin. Alkol ve sigara kullanmayın. Gazdan gözünüz etkilenmişse bol sabunlu su ile yıkayın. Yüzünüzü, kulağınızı ve boynunuzu su ile temizleyin. Mümkün olduğunca hareketten kaçınılarak, lüzumsuz enerji sarf etmeyin. Gazdan etkilenen kişiyi yürütmeyin ve konuşturmayın. Etkilenen kişiye alkollü içki ve sigara kullandırmayın. Etkilenen kişiye şekerli su, çay ve kahve içirin. İlk fırsatta en yakın sağlık kuruluşuna başvurun
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Türkçe Dublaj HD Film izle - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger